SPÆNDENDE OG SPRÆNGFYLDT KUNSTGALLERI

Popkunst kort fortalt

Pop art eller popkunst, som kunstretningen også kaldes i Danmark, så dagens lys i 1956 og det især i England og USA. Kunstgenren blev da skabt eller rettere navngivet af den engelsk-amerikanske kunstkritiker Laurence Alloway, som savnede en betegnelse for en ny form for kunst, der var et tydeligt opgør med den abstrakte ekspressionisme og som var kunstværker, der i stedet hældte mod den figurative kunst med massekultur motiver.

Selve betegnelsen Pop art blev dog først rigtig udbredt op gennem 60'erne, ligesom popkunsten havde sin helt store opblomstring i 70'erne. En af de første og blandt de absolut største og mest berømte popkunstnere var Andy Warhol (afbildet øverst) og siden kom også Roy Lichtenstein til og markerede sig blandt de store navne. Førstnævnte popkunstner kender gud og hver mand for hans ikoniske Campbell suppedåse-, banan- og Coca-Cola motiver m.fl. samt hans portrætter af fx Marilyn Monroe, Mickey Mouse og den engelske dronning Elizabeth samt sine motiv-gentagelser. Sidstnævnte popkunstner huskes derimod især for hans meget forstørrede "tegneserie-udklip" med jetjagere i luftkamp, close-up's af kvinder m.m. med tydelig grafisk raste-effekt (de små prikker).

Pop art eller popkunst er altså ofte kendetegnet ved, at referere til massesamfundet og dets symbolverden. Det kan fx være reklamer, brands og medier, altså allerede kendte objekter og deres grafiske kendetegn. Popkunsten er derfor tit kendetegnet ved umiddelbart genkendelige elementer, som mange gange har direkte reference til medier. Pop Art eller popkunst er også kendetegnet ved indbyrdes symbolske betydninger og for brugen af abstrakte elementer, der kan være brugen af grafisk teknik, maling m.m. Selv om popkunst ser dagens lys som en efter-moderne kunstform, er der klare referencer til fx ekspressionismen og dadaismen samt collage-kunsten. Det var lidt om pop art eller popkunst. Håber du blev bare lidt klogere på denne kunstgenre. 

At pop art - eller popkunst - i den grad er kommet for at blive, mærker jeg meget tydeligt i mit eget kunstneriske virke. Ovenstående billede (ja, det er mig i midten) er fra en soloudstilling hos popkunst galleriet KGalleri (Bergen) i 2019, som var overvældende besøgt af rigtig mange kunstinteresserede og det i alle aldersgrupper, fra helt unge til de ældste. Som eksperimenterende pop artist eller popkunstner, tager jeg i øvrigt gerne alle midler i brug; collage, maling, foto m.m.. Resultaterne er derfor mangfoldige og du er selvfølgelig velkommen til at kigge forbi og se min popkunst lige her. God fornøjelse.

Skaberglade hilsner

Christian Løgstrup aka Helt Sort

PS: Det skal lige slutteligt nævnes, at i Danmark bruger nogle selve "popkunst" begrebet, som en negativ betegnelse for kunst, der er meget overfladisk og som sådan derfor måske slet ikke er kunst. Apropos pop art og de to førnævnte popkunstnere, så har den anerkendte og prisvindende tegneserieforfatter Art Spiegelman engang udtalt: "Lichtenstein gjorde hverken mere eller mindre for tegneserier end Andy Warhol gjorde for supper." Men det er en helt anden snak eller diskussion, om man vil.

Happy Days, 2019 af Helt Sort