Originale kunsttryk direkte til dig fra kunstneren Helt Sort

Kunsttryk versus plakatprint

Mange gallerier, off- og online, kalder deres plakater med kunst for kunsttryk. Her er det to helt usammenlignelige størrelser. Altså ikke i mål, men af det "stof" de er gjort af. Groft sagt, så svarer det til at kalde plakater med diamanter på for diamanttryk. Plakater i større oplag er nemlig typisk trykt i offset med fire farver (cyan, magenta, gul samt sort) og med nærmest synlig raster (små prikker). Plakater i mindre oplag er oftest - som offset - printet i disse fire farver og det med en såkaldt oliebaseret solvent blæk. Her er der typisk tale om såkaldt UV-print.

Plakaters endelige stykpris, kan ved både offsettryk i større oplag og UV-print i mindre oplag, holdes nede på et økonomisk meget lavt og attraktivt niveau. Det er naturligvis til glæde for rigtig mange – ikke mindst fx alle de unge, der med små midler, køber deres første vægudsmykninger til studieboligen i fx Ikea og på nettets mange plakatshops. Her i galleriet er der dog, stik modsat ovennævnte, valgt en meget dyr og certificeret løsning. Men det har naturligvis sine grunde og det kan du blive meget klogere på her.

Alle billederne i dette galleri fås udelukkende som kunsttryk baseret på den anerkendte giclée trykteknik og den tyske Hähnemühle papirkvalitet. Giclée stammer fra det franske la cicleur, der er en sammen trækning af ordet dyse   samt gicler, som betyder at sprøjte. Trykteknikken tilskrives franskmanden Jack Duganne, der i 1991 var den første til at anvende giclée til fremstilling af kunsttryk i højeste kvalitet. Her er der - som i offset og UV-print - ikke tale om oliebaserede farver, men derimod om vandfarver. Vandfarverne er meget miljøvenlige og sammen med teknikken, så sikres det, at kunstnerens tiltænkte farver er lysfaste og bliver gengivet, så godt det overhovedet er teknisk muligt.

Giclée, der i øvrigt udtales noget i retning af "zhee-clay", er altså en nyere trykteknik, der i stadig stigende omfang anvendes til fremstilling af højkvalitetstryk eller litografier. Det gælder også af de førende gallerier og museer verden over. Vandfarverne sprøjtes på i mikro forstøvning og typisk er der tale om ni forskellige farver på én gang. Her i galleriet er der dog helt eksklusivt tale om endda hele 11 forskellige farver, herunder flere forskellige sorte, så kontrasten og dybden i kunsttrykket er helt uden sit sidestykke.

Teknikken borger i dag for langtidsholdbare, lysstærke farver (over 6 på The Blue Wool Scale) og et meget nuancerede tryk, men teknikken er også meget bekostelig, hvorfor man mest af alt ser giclée tryk anvendt til netop fremstilling af eksklusive kunsttryk. Ét er trykket, noget andet er i høj grad også papiret, der skal bære kunstværket. Alle de viste kunsttryk i galleriet produceres udelukkende på 265 gram kraftigt Freja akvarelpapir fra Hahnemühle, der er verdens førende producent, ligesom papiret er suverænt og af det absolut ypperste af sin slags. Der er tale om såkaldt arkivkvalitet, der efter Fine Art Trade Guild normen, har en holdbarhed over seks efter ISO 105-B skalaen. Giclée standarden kræver også at papirets pH værdi skal ligge på syv-ni samt at gramvægten er minimum 250, hvilket indfries til fulde.

Akvarelpapiret Freja, hvis fulde navn i øvrigt er FineArt Radiant Freja, har en meget fin og flot mat struktur, der opsuger og fordeler vandfarven på den helt optimale måde. Papiret er produceret i 100 % alfa-celluose og har også en blød overfladefinish. Sammen med en meget avanceret Epson maskine - der helt specifikt er kalibreret til netop denne Hähnemühle papirtype - så opnås en usynlig punktspredning. Det betyder den anden vej en meget synlig akkuratesse, da det endelige kunsttryk er helt præcist helt ned til selv den allerfineste streg og modsat, at dækningen på selv de allerstørste farveflader er forrygende flot.

Produktionsmetoden er ganske vist ekstrem langsom, men trykresultatet altså bestemt ligeså meget værd at vente på. Se vidunder-maskinen i aktion her, hvor vi er et godt stykke inde i trykprocessen.

 

Indrømmet. Min håndholdte iPhone yder hverken filmen eller værket fuld fortjeneste. Kunsttrykket hedder Summer Rendezvous og du kan se giclée trykket her. Det er i øvrigt Bjarne fra Jespersen Tryk der styrer slagets gang. Han meget erfaren og en stor ekspert ud i selv de allermindste tekniske detaljer.

Det endelige kunsttryks opløsning er mere end tre gange højere end vanlig plakatprint - 2880 versus typisk 720 dpi - og det er produktionsomkostningerne i den grad også. Så hvis du finder kunsttrykkene her i galleriet er dyre, så er det nok fordi du, sammenligner deres priser med det, som de gængse plakater koster og som sprøjtes ud i en lind strøm. Faktisk kan du typisk gange produktionsomkostningerne med cirka ti, hvis du vejer giclée op mod offset. Hvis ikke galleriet her var baseret på direkte levering fra kunstner til dig - udenom en fordyrende forhandler eller to - så havde alle galleriets kunsttryk derfor som minimum været en halv gang dyrere, hvis ikke mere.

Slutteligt og som prikken over i’et, så nærstuderes hvert enkelt kunsttryks endelige kvalitet af kunstneren selv. Ja, det jo typisk af mig, medmindre jeg har en gæstekunstner på besøg. Er alt ikke 100 % perfekt, så er det en ommer. Når kunstrykket kan godkendes, så håndsigneres det altså - af undertegnet - med blyant, inden kunsttrykket stolt sendes godt beskyttet i din retning. Pas i øvrigt rigtig godt på dit nye kunsttryk, når du får det i hænde. Det er ikke bare sjældent. Der loves helt op til 200 års levetid under de rette betingelser.

Apropos tryk, så vil jeg afslutningsvis vise dig en lille video, hvor jeg har besøg af "mit" trykkeri i mit studio og hvor talen naturligvis også handler om kvalitet. Tak for opmærksomheden :)