SPÆNDENDE OG SPRÆNGFYLDT KUNSTGALLERI

Når tryk og papir er kunst i sig selv

Mange gallerier, off- og online, kalder deres plakater med kunst for kunsttryk. Her er det to helt usammenlignelige størrelser. Altså ikke i mål, men af det "stof" de er gjort af. Groft sagt, så svarer det til at kalde plakater med diamanter på for diamanttryk. Plakater i større oplag er nemlig typisk trykt i offset med fire farver (cyan, magenta, gul samt sort) og med nærmest synlig raster (små prikker). Plakater i mindre oplag er oftest - som offset - printet i disse fire farver og det med en såkaldt oliebaseret solvent blæk. Her er der typisk tale om såkaldt UV-print.

Plakaters endelige stykpris, kan ved både offsettryk i større oplag og UV-print i mindre oplag, holdes nede på et økonomisk meget lavt og attraktivt niveau. Det er naturligvis til glæde for rigtig mange – ikke mindst fx alle de unge, der med små midler, køber deres første vægudsmykninger til studieboligen i fx Ikea og på nettets mange plakatshops. Her i galleriet er der dog, stik modsat ovennævnte, valgt en meget dyr og certificeret løsning. Men det har naturligvis sine grunde og det kan du blive meget klogere på her.

Alle billederne i dette galleri fås udelukkende som kunsttryk baseret på den anerkendte giclée trykteknik i kombination med ypperste papirkvalitet. Giclée stammer fra det franske la cicleur, der er en sammen trækning af ordet dyse samt gicler, der betyder at sprøjte. Trykteknikken tilskrives franskmanden Jack Duganne, der i 1991 var den første til at anvende giclée til fremstilling af kunsttryk i højeste kvalitet. Her er der - som i offset og UV-print - ikke tale om oliebaserede farver, men derimod om vandfarver. Vandfarverne er meget miljøvenlige og sammen med teknikken, så sikres det, at kunstnerens tiltænkte farver er lysfaste og bliver gengivet, så godt det overhovedet er teknisk muligt.

Giclée, der i øvrigt udtales noget i retning af "zhee-clay", er altså en nyere trykteknik, der i stadig stigende omfang anvendes til fremstilling af højkvalitetstryk eller litografier. Det gælder også af de førende gallerier og museer verden over. Vandfarverne sprøjtes på i mikro forstøvning og typisk er der tale om ni forskellige farver på én gang. Her i galleriet er der dog helt eksklusivt tale om endda hele 12 forskellige farver, herunder flere forskellige sorte, så nuancerne, kontrasten og dybden i kunsttrykket er helt uden sit sidestykke.

Teknikken borger i dag for langtidsholdbare, lysstærke farver (over 6 på The Blue Wool Scale) og et meget nuancerede tryk, men teknikken er også meget bekostelig, hvorfor man mest af alt ser giclée tryk anvendt til netop fremstilling af eksklusive kunsttryk. Ét er trykket, noget andet er i høj grad også papiret, der skal bære kunstværket. Alle de viste kunsttryk i galleriet produceres udelukkende på 300 gram kraftigt Museum Natural Velvet, der er blandt de ypperste af sin slags og helt suverænt. Der er tale om såkaldt arkivkvalitet, som er produceret efter museumsstandard ISO 9706, behandlet for at modvirke påvirkning fra ozon og andre skadelige stoffer samt uden optisk hvidt (OBA). Holdbarheden bag glas anslås til små 230 år eller mere end 450 år bag UV filter/museumsglas. Giclée standarden kræver også at papirets pH værdi skal ligge på syv-ni samt at gramvægten er minimum 250, hvilket altså indfries til fulde og mere til.

Museum Natural Velvet er ikke "bare" teknisk ganske overlegent, det er også ganske smukt, at se på. Kvaliteten er i 100% bomuld og er absolut syrefrit. Papiret har en meget fin og flot mat struktur, der opsuger og fordeler vandfarven på den helt optimale måde. Overfladen har da også en fantastisk blød og flot finish. Sammen med en meget avanceret HP DesignJet Z3200 maskine - der helt specifikt er kalibreret til netop denne papirtype - så opnås en usynlig punktspredning. Det betyder den anden vej en meget synlig akkuratesse, da det endelige kunsttryk er helt præcist helt ned til selv den allerfineste hårfine streg og modsat, at dækningen på selv de allerstørste farveflader er forrygende flot.

Produktionsmetoden er ganske vist ekstrem langsom, men trykresultatet altså bestemt ligeså meget værd at vente på. Skænk dig en kop kaffe og nogenlunde tilsvarende maskine af andet mærke i aktion her, hvor vi endda er et godt stykke inde i trykprocessen.

 

Indrømmet. Min håndholdte iPhone yder hverken filmen eller værket fuld fortjeneste. Kunsttrykket hedder i øvrigt Summer Rendezvous og du kan se giclée trykket her.

Det endelige kunsttryks opløsning er mere end tre gange højere end vanlig plakatprint - 2880 versus typisk 720 dpi - og det er produktionsomkostningerne i den grad også. Så hvis du finder kunsttrykkene her i galleriet er dyre, så er det nok fordi du, sammenligner deres priser med det, som de gængse plakater koster og som sprøjtes ud i en lind strøm. Faktisk kan du typisk gange produktionsomkostningerne med cirka ti, hvis du vejer giclée op mod offset.

Slutteligt og som prikken over i’et, så nærstuderes hvert enkelt kunsttryks endelige kvalitet af kunstneren selv. Ja, det jo typisk af mig, medmindre jeg da skulle få en gæstekunstner på besøg. Er alt ikke 100 % perfekt, så er det en ommer. Når kunstrykket kan godkendes, så nummereres og håndsigneres det - altså af undertegnet - med blyant, inden kunsttrykket stolt sendes godt beskyttet i din retning. Pas i øvrigt rigtig godt på dit nye kunsttryk, når du får det i hænde. Det er ikke bare sjældent. Der over 200 års levetid på trykket under de rette betingelser.

Apropos tryk, så vil jeg afslutningsvis vise dig en lille video, hvor jeg har besøg af "mit" trykkeri i mit studio og hvor talen naturligvis også handler om kvalitet. Ser du denne video på mobil, så hæld mobilen og se videoen i vandret format.
Tak for opmærksomheden :)