SPÆNDENDE OG SPRÆNGFYLDT KUNSTGALLERI

Kunst for den gode sag

For nylig havde jeg tv'et kørende i baggrunden, mens jeg sad og arbejdede. Ja, jeg arbejder oftest i ensomhed bag skærmen fordybet i kreativiteter, men har det derfor også bedst med snak og støj omkring mig. Det var Go' morgen Danmark, der rullede lystigt afsted og den aktuelle gæst var den succesfulde og LA huserende dj og producer Morten Breum, og han havde en hjertesag - en kold en af slagsen...

Den morgenfriske Morten var i studiet for at slå et slag for en sag, som han brænder rigtig meget for. Nemlig klimaet og ikke mindst isbjørne, som Morten har været vildt betaget af fra han var ganske lille. Sammen med WWF - Verdensnaturfonden - har Morten lanceret en tøjkollektion, hvor hele overskuddet går til WWF’s arbejde for klimaet. Kollektionen hedder BBA x WWF og sætter fokus på klimaforandringer og de alvorlige konsekvenser, den smeltende is har for isbjørnen. Mortens tøjkollektioner har et stort isbjørnehoved som kendetegn – og i den allernyeste kollektion deler isbjørnen altså stoffet med WWF’s let genkendelige panda logo.

Mens ovennævnte rullede over skærmen, var jeg lige ved at få morgenkaffen galt i halsen. Jeg havde nemlig selv netop færdiggjort Nature Calls, der præcis havde isbjørnen og - ikke mindst - miljøet som omdrejningspunkt. Hvor skæbne-agtigt er ikke lige det? Med Nature Calls ville jeg på naturens vegne gøre mit beskedne opråb. Vi alle ved jo, at miljøet ikke har det godt og de fleste, at ondt kun bliver værre. Medmindre vi altså gør noget. Gør en radikal forskel.

Men naturen er der jo bare og her bliver den taget for givet. I vores fælles lille hyggekrog er der nemlig meget stille, ligesom klimaforandringerne da nærmest heller ikke lige er til at få øje på. Her er miljøproblemerne så fjerne – både fysisk og mentalt - at vi med et smil på læben efterlyser den lovede drivhuseffekt på vores til tider kolde og regnfulde kanter, så vi kan spare den årlige rejse og flybilletten sydover.

Men kigger vi langt i en anden retning i vores helt egen baghave, så svinder indlandsisen i hast og dermed eksistensgrundlaget for det liv, som hører til på disse kolossale kanter. Der er isbjørnen et stort og prægtigt dyr, der om nogen kan tale naturens sag. Om ikke med ord, så med sit majestætiske symbol. I Nature Calls er bjørnen ved at fade ud i takt med, at håbet svinder. Men håbet er der fortsat og i billedet er det repræsenteret i form af brydende fraktioner og sarte, men insisterende farver der søger i balance. Alt kan nemlig oprettes, hvis der vel at mærke handles i tide. Det gælder også naturens balance, der ikke er fortabt. Hvis vi altså bare vil lytte til dens fortvivlede opråb.

WWF Verdensnaturfonden siger selv: "WWF arbejder over hele verden for at bevare de vilde dyr og vores fælles natur. Isbjørnene er særdeles trængte på grund af den smeltende is i Arktis og i Grønland. Vi ser hyppigt udsultede bjørne, som kæmper for at finde føde, og der er et stigende antal konflikter mellem isbjørne og mennesker. En af WWFs indsatser i Arktis og i Grønland er patruljer, som holder isbjørnene væk fra bygderne for at undgå, at bjørnene bliver skudt i selvforsvar. Et andet af WWFs mål er, at få fredet områder, hvor isbjørne og andre dyr i Arktis området kan søge hen og leve i fred".

Jeg spurgte WWF om de ville have kunstværket Nature Calls til støtte for deres gode sag. Det svarede de hurtigt taknemmeligt et varmt ja tak til. Så foreslog jeg, at de i stedet for et eksemplar, der kunne udbydes til højstbydende, så kunne de få en række i spil via danske Artboost. På deres platform kunne vi sætte en crowdfunding kampagne op, så vi - forhåbentlig - kunne sælge flere signerede eksemplarer; jo flere købere, jo mere støtte. Den var Artboost fluks med på og ligeså WWF, så nu ruller kampagnen. Ønsk mig held og lykke - ikke for min skyld, men for naturens.

Nature Calls måler 50 x 50 cm (IKEA har en ramme er lige passer) og oplaget er begrænset til 100 styk. Prisen er 449,- og hele mit kunstnerhonorar (58 %) går helt og aldeles ubeskåret til WWF. Kampagnen kører til og med 20. februar 2018. Køb dit eget eksemplar af Nature Calls og gør selv en forskel for vores natur. Det kan du gøre lige her. Og kan du så ovenikøbet li' billedet (eller kender du en som gør og du gerne vil glæde), så er det jo en ren og skær win-win.

Med skaberglade hilsner

Christian Løgstrup aka Helt Sort

PS: Det er hverken første eller sidste gang, jeg forærer et kunstværk væk til gode formål. Tidligere i 2017 har jeg støttet DIGNITY og deres kamp mod tortur. Det kan du læse mere om her. Helt aktuelt har DIGNITY lige spurgt mig, om jeg vil donere endnu et kunstværk til deres velgørenhedsauktion i 2018 og det har jeg sagt ja til. Gode sager er nemlig stærkt vanedannede og giver god karma. Det fortæller jeg mere om til maj, hvor auktionen finder sted på Odendo. Stay tuned!