SPÆNDENDE OG SPRÆNGFYLDT KUNSTGALLERI

Kunst der spiller

At Aarhus er valgt som Europæisk Kulturhovedstad i 2017 er mange bekendt, ligesom de fleste ved, at byen gennem tiderne har fostret en lang række sublime danske musikere og bands. I byen er der fuld gang i kultur-aktiviteterne og blandt dem er der netop en cover-konkurrence.

Med de mange musikalske udgivelser følger en række ikoniske covers og i tilknytning til kulturhovedstads-begivenhederne følger blandt andet Aarhus Cover 2017. Der er her tale om et kultur-initiativ til en løbende konkurrence, hvor de deltagende - fra nær og fjern - skal nyfortolke et givet cover og man får ret frie tøjler.

Der lægges ud med en absolut Aarhus-klassiker, nemlig TV-2's Nærmest Lykkelig. Her ser du original-coveret, der er udført af billedkunstneren Jo Dam Kærgaard. Jeg deltager med ovenstående bidrag, hvor jeg har "nærlyttet" teksten til selve nummeret Nærmest Lykkelig, der handler om et kærlighedsforhold. Måske husker du linjerne:

"Rolig, rolig sku vi så lige se at komme ned på jorden igen. Sådan kan man ikke og nogen gange er det da bestemt heller ikke lige nemt. Der er dage hvor tallerknerne ryger gennem luften og det hele kører op og ned. Hvem sir jeg ikke kan li at ha det sådan når det er dig jeg har det sådan med?"

For lige at vende tilbage til indlæggets overskrift: "Når billedkunsten spiller", så kunne den fortsætte: "... en rolle i musikken." Billedkunst er nemlig også ren poesi, bare (oftest) uden ord eller lyd. Og vi har vel alle et favorit-cover eller to, som bare har klæbet sig fast i hukommelsen.

Skulle jeg på stedet nævne et eksempel på sådan et ikonisk cover, så er det Breakfast in America, der popper op i samme nu. Supertramp udsendte albummet helt tilbage i '79, så siden jeg var 16, har jeg faktisk båret rundt på dette cover-design i min hukommelse. Pink Floyds The Wall står også som mejslet i hukommelsen. Det visuelle indtryk har bestemt sat sit aftryk. Det siger alt.  

Nu på fredag, den 14. april, bliver den første vinder fundet og TV-2 er selv med til at vælge. Udover æren, er der kolde kontanter på højkant. Vinderchancerne er givet derefter, men bare det at deltage, er jo super sjovt.

Det næste cover, der nu er åbent for fortolkning, er i øvrigt Kliché’s Supertanker. Albummet blev optaget i den danske Kulturkanon fra 2006. Med klassikere som Militskvinder og Masselinjen, der begge låner ord fra Maos Lille Røde, er det også et album, der virkelig har vist sig at være langtidsholdbart. Om jeg deltager igen? Uanset hvad, helt sikkert.

Stay tuned!